Verjaardagendag

Het is alweer een paar dagen geleden, maar dat maakt niet uit!

Vorige week vierden we VERJAARDAGENDAG, de dag waarop alle juffen hun verjaardag vierden.

Alle  groepen hadden een thema-land. Voor groep 1/2 was dat China.

Dat hebben we geweten: de kinderen waren prachtig verkleed.

Hieronder kunt u dat zien.

We hebben samen een heerlijke dag gehad. Voor de pauze hadden we een workshop en na de pauze hebben we allerlei spelletjes gedaan. Tenslotte mochten we genieten van een heerlijk buffet, klaargemaakt door leerlingen van de bovenbouw. Het heerlijke weer werkte eraan mee dat we een fijne ochtend hebben gehad met elkaar. We voelden ons echt jarig!

Alle ouders die meegeholpen hebben: heel hartelijk bedankt!

Komende weken gaan we werken aan een nieuw thema namelijk FAMILIE.

familie

We luisteren naar een verhaal over een moeder die verwend wordt met moederdag.

Nadat ze veel bewogen heeft en gezonde dingen heeft gegeten en gedronken mag ze genieten in een lekker bad met kruiden en bloemen.

mama in bad

Daarom zal er tijdens dit thema ook een drogisterij worden ingericht waarvoor de kinderen voorwerpen mee mogen nemen zoals lege verpakkingen van badschuim, tandpasta, shampoo etc.

Mer elkaar maken we er een leuk thema van!

De blauwe vinvis

Met een klein groepje kinderen zijn we momenteel aan het werk met het boek "De blauwe vinvis".

In dat boek staan veel dingen die goed zijn om te weten zoals: de blauwe vinvis is het grootste zoogdier ter wereld.

We leren wat een zoogdier is en praten over andere dieren: welke zijn zoogdieren en welke niet. We leren dat de blauwe vinvis niet echt blauw is maar veel verschillende tinten grijs. Door de weerspiegeling in het water lijkt hij blauw.

In de bek van de blauwe vinvis passen 50 mensen. Gelukkig lust hij geen mensenvlees maar eet hij kril; kleine schaal- en schelpdiertjes.

We leerden ook dat de blauwe vinvis 30 meter lang kan worden. Daarmee gingen we aan de slag. Buiten op het plein gingen we eerst inschatten hoe lang 30 meter is. Dat konden we al best goed. Daarna knipten we een touw af op 30 meter lengte. Dat touw, even lang als de blauwe vinvis, legden we uit op het plein. Wauw, wat een enorm dier! Daar waren we wel van onder de indruk.

Zou de blauwe vinvis ook in onze gang passen, qua lengte?

Dat gingen we onderzoeken! Een leerling hield het touw vast aan de ene kant van de gang (bij groep 7/8).hoe lang is een blauwe visvis 3

Daarna gingen we het touw strak trekken. En wat denkt u? De blauwe vinvis past in de gang, al dachten de kinderen wel dat hij ietsje te dik zou zijn om er echt in te kunnen liggen!

Daarna gingen we meten hoeveel kinderen samen even lang zijn als een blauwe vinvis.

Dat ziet u hieronder.

hoe lang is een blauwe vinvis 1

hoe lang is een blauwe visvis 2

We hebben weer veel nieuwe dingen geleerd en veel plezier gehad. Volgende week gaan we verder met dit onderwerp.

Voorleesontbijt

Afgelopen woensdag 25 januari mochten we ontbijten op school. Daar was erg gezellig. Onze moeders en vaders hadden van alles klaargemaakt voor het ontbijtbuffet. Telkens mochten we wat uitkiezen en dat opeten aan onze tafel.

4

3

76

8

Meester Peter, die stage loopt bij ons, hielp ons om een goede keuze te maken.

5

Terwijl wij lekker aan het smullen waren, was Annemiek Klijn, van bibliotheek Midden-Brabant, ook bij ons te gast. Zij ging voorlichting geven aan onze ouders over het belang van de bibliotheek, van lezen en van voorlezen.

Na deze voorlichting kwam zij met de ouders naar onze klas.

Ze ging ons voorlezen uit het Prentenboek van het jaar 2017: DE KLEINE WALVIS.

de kleine walvis

Eerst hoorden we hele vreemde geluiden. Dit bleken geluiden van een walvis te zijn. We hoorden ook geluiden van meeuwen en de zee.

Daarna ging Annemiek ons voorlezen. Het is een mooi verhaal over een jongen, Boy, die een gestrande jonge walvis vindt. Om hem in leven te houden stopt Boy de walvis thuis in bad. Zijn vader helpt hem tenslotte om de walvis terug naar zee te brengen. De walvis komt nog een keer terug, samen met zijn walvis-vader, om naar Boy te zwaaien, met zijn staart.

We hebben er ook een liedje bij geleerd dat we al  redelijk goed kennen.

Het voorleesontbijt was tevens het startschot voor de NATIONALE VOORLEESDAGEN.

Deze beginnen 25 januari en duren nog tot en met 3 februari a.s. U begrijpt dat we nu extra veel aandacht besteden aan voorlezen en hoe je het ook bekijkt: voorlezen is altijd leuk!

Een nieuw jaar!

Het nieuwe jaar, 2017, is alweer enkele weken oud.

Op school zijn we dan ook weer fris gestart met een nieuw thema:

"Een nieuw jaar". Het daarbij behorende verhaal heet: "Gelukkig nieuwjaar, slak".

slak

Het verhaal gaat over een slak die weinig besef heeft van tijd. Overal komt hij te laat, ook omdat hij zo langzaam is natuurlijk.

We gaan werken over de dagen van de week, de seizoenen en begrippen als "vandaag", " morgen" en "gisteren".

werkblad seizoenen 2

Hierboven ziet u enkele werkbladen over "seizoenen", gemaakt door de leerlingen van groep 2. In de gang kunt u de werkbladen van alle kinderen bekijken. Het is de moeite waard en de kinderen hebben erg hun best gedaan.

De komende tijd gaan we natuurlijk ook knutselen met dit thema. Zodra we hiermee klaar zijn kunt u de resultaten weer bewonderen. We houden u op de hoogte!